Kamper

  listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga - o čemu se tu radi?
Kampiranje u šatoru, nabava opreme i sve u vezi s tim.
Pošaljite mail kamperu!

Izbor tekstova
Camping for Dummies
Vikend kampiranje
Šator
Izbor kampa i parcele, postavljanje - 1. dio
Postavljanje logora - 2. dio

Linkovi
Top lista kampova
Adriatic Primošten
Park Kamp Umag ****
Zdovica Valun
Straško Novalja
Nadiža, Podbela SLO
Glavotok, Krk

Dućani
Iglu šport
Iglu Šport Slovenija
Promontana Slovenija
Bergfuchs Austrija

Forum
forum.hr Kampiranje
zidic.net Kampiranje

Free Hit Counters
Free Hit Counters

Oprema - kampiranje
Jedna od najvažnijih stvari kad se nečim bavite je pravilan odabir opreme. Ovdje potražite vodič za odabir, kao i preporuke šta i gdje nabaviti.

Zagreb danas
Zagreb sutra

18.10.2006., srijeda

Šator

"Oni su mali, ali su veliki. Hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali!"

Sjećate se ove rečenice iz "Smogovaca"? :-) Mogu reći da me prati već više godina kad razmišljam o šatorima. Da sam onda znao šta sad znam, mislim da bi kampiranja bila ugodnija, a novčanik malo deblji. No, šalu na stranu, svako iskustvo se plaća (barem su mene tako učili).

Prva stvar od svega, ne štedite na šatoru! Dakako, ovo ne znači da ćete odmah pojuriti u neki od dućana s opremom i ubost najskuplji šator. Treba dobro razmisliti za koju svrhu trebate šator, i nabaviti takav. To ne znači da je jedan dobar za sve prilike, nego da pametno odaberete onakakav koji će zadovoljiti vaše potrebe za neko vrijeme.

Mi, na primjer, imamo 4 šatora za različite prilike (nekad nosimo sa sobom i više od 2 :-) ). Jer ne fiksiramo kamp u koji idemo i mijenjamo ih tokom godišnjeg odmora, a nikad ne znate na kakvu će te parcelu naletjeti. Da, dobro ste zaključili, radi toga trebate čim veći auto :-)

Daklem, da se vratimo na izbor. Općenito se šatori dijele po sezonama (ljetni, višesezonski - čitaj od proljeća do jeseni i četverosezonski za sve uvjete), po veličini (tipično u imenu imaju broj osoba za koje je namijenjen) i materijalu od kojeg je izrađen vanjski i unutarnji dio i (ovo je posebno važno) materijalu palica. Ponekad se isti model može dobiti s fiberglas ili alu palicama (pa je i cijena drugačija, alu su skuplje).

Primjer: dvoje odraslih i jedno dijete od cca 5 godina.
Namjeravate provesti ljetni godišnji odmor u kampu u trajanju nekih 7-10 dana. U svakom slučaju ne zaboravite da i preko ljeta može biti vjetra i kiše. Preporučio bi u takvoj kombinaciji, za početak, srednji iglu za 3-4 osobe s predprostorom. Ono šta se u Hrvatskoj može nabaviti za pristojnu cijenu i ok kvalitete je, prvo od svega, Ferrino (www.ferrino.it). Imaju milion modela, ali meni je tu favourite "Skyline 3", visine 135 cm za tri osobe. Mali paket, lagan (4 kg), lako se postavlja (jedan čovjek može sam, ali u dvoje je lakše). Mislim da ga više kod nas nema u prodaji, ali ima sličnih. Mi ga imamo i cijelo ljeto smo proveli u njemu (mada je u prtljažniku stajao i Savoy 5 od 28 kg :-) ) jer nam je bio najzgodniji.

Još jedna napomena: ako želite ostati suhi, klonite se šatora za 100, 200 ili 300 kn iz trgovačkih centara (osim ako vam je to stvarno priručni šator za ribolov) jer se stvarno ne isplati dati i takve novce za to šta se s tim može. Nemojte ni zamišljati kako je u takvom šatoru kad u njega zapiči sunce! (Ovo bolji su iznutra premazani aluminijskim premazom protiv refleksije).

Toliko o šatorima ovom prilikom. Možda drugi put nešto više, ako se pojavi interes :-)

Ostajte zdravi, veseli i suhi :-)
- 17:22 - Komentari (2) - Isprintaj - #

FREE hit counter and Internet traffic statistics from freestats.com