Kamper

  listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga - o čemu se tu radi?
Kampiranje u šatoru, nabava opreme i sve u vezi s tim.
Pošaljite mail kamperu!

Izbor tekstova
Camping for Dummies
Vikend kampiranje
Šator
Izbor kampa i parcele, postavljanje - 1. dio
Postavljanje logora - 2. dio

Linkovi
Top lista kampova
Adriatic Primošten
Park Kamp Umag ****
Zdovica Valun
Straško Novalja
Nadiža, Podbela SLO
Glavotok, Krk

Dućani
Iglu šport
Iglu Šport Slovenija
Promontana Slovenija
Bergfuchs Austrija

Forum
forum.hr Kampiranje
zidic.net Kampiranje

Free Hit Counters
Free Hit Counters

Oprema - kampiranje
Jedna od najvažnijih stvari kad se nečim bavite je pravilan odabir opreme. Ovdje potražite vodič za odabir, kao i preporuke šta i gdje nabaviti.

Zagreb danas
Zagreb sutra

31.10.2006., utorak

Postavljanje logora - 2. dio (ili "Šta vam još treba")

E, ak ste mislili da vam je dosta postavit šator i vreću unutra, prevarili ste se. Osim, naravno, ak niste faca ko Lujo koji samo u kampu prespava i piči dalje :)

Okej, došli ste barem na par dana.

Ispred šatora ćete (osim ako niste dobro zaklonjeni krošnjama) fino složit tendu (radi sunca i kiše). Ima tendi raznoraznih, ja preferiram 3x4 ili 4x4 metra, od pravog aluminiziranog platna, koja po svim rubovima ima metalne prstenove za lakše postavljanje. Fino špagicu u rupe koje vam pašu i - voila! Hint: koristite obližnje drveće, možete i palice od šatora. Ali za svaki slučaj nabavite dva komada dvometarskih alu štangi za tendu (ili za držanje ulaznih vrata šatora). Zgodne su za napinjanje tende, a nije ih problem transportirat (rastave se).

Ide vreme, pive sve manje (ups, o frižideru malo kasnije) a želudac javlja alarm. Gladni ste - aha! Prva ideja je, naravno, crta u obližnji "restaurant" (pod navodnicima jer su po kampovima obično takvi ;) Ali, pravi kamperi sami pripremaju hranu. Kuhinja može biti od jednog kuhala do prave raskoši. Svakome po debljini džepa - pa ko se kak odluči. Meni su super rastavljiva kuhala na kartušu jer ih stavim kam god hoću. (Kartuša je ona mala plinska boca od 200 do 600 grama plina koja se baca kad se isprazni.) Uostalom, super je stvar da na tu istu kartušu navečer fino našarafite plinsku lampu :) S obzirom da ovo nije "kulinarika" vama i vašoj mašti prepuštam kuharske ideje, uostalom bitno je da nismo gladni :)

Naravno, tanjuri plastični, pribor može i metalni (meni je metalni ipak spretniji), po sistemu: kolko osoba, tolko tanjura i pribora. Suđe postoji u raznim kamp varijantama, manje ili veeć garniture, ali ne pretjerujte :) Mali komplet (koji se spakira sam u sebe) je super, lonac 3 litre, mala tava i manji lončić (sve ima ručke i poklopce).

Ne zaboravite rastegnut konop (štrik) za veš (zgodno je imat i koju kvačicu, kao i malo praška za veš i tekućeg detergenta za suđe)!

Ajde, konačno ste nekaj pojeli, popili pivo ili vino (a bome napravili i kavicu) i pada mrak. Tu dolazi razlika da li ste pripremili opremu za struju ili plin (mi koristimo jedno i drugo, pa gdje šta ima). U pravilu ne možete fulat ak imate plinsku lampu (a i meni je više fora navečer sjedit vani uz plinsku lampu na najmanjem plamenu, umjesto žarulje). S druge strane, struja je super za punit telefone, laptop (znam, perverzija, ali profesionalna deformacija...), a bogme i za barem nekakav frižider (na 12V, s ispravljačem). Ovo ljeto je testiran jeftilen za 300 kn i položio s 5:)

Evo, stigli smo polako do kraja opisa postavljanja opreme i ideja šta bi vam sve moglo zatrebat. Normalno da ćete od sveg ovog izabrat šta vam najviše odgovara, a vjerojatno doći i na svoje ideje. Molim vas da ih podijelite s nama ostalima :)

Ostajte veseli i zdravi, veliki pozdrav!
- 00:20 - Komentari (7) - Isprintaj - #

25.10.2006., srijeda

Zašto Hrvati ne vole kamp?

Ajmo ovak. Kad god odemo u kamp (a bili smo zadnjih par godina desetak puta, u različita doba, od proljeća do jeseni), u kampovima od Istre do Dalmacije, luksuznima i onima manje, jedna stvar je zajednička - nigde hrvatskih registracija! Dobro, lažem, ali možeš ih na prste nabrojat.
Pa kaj smo mi najgluplja (ili možda najpametnija, pa to drugi ne kuže) nacija?
Kolko puta sam od frendova slušal: ma nije to za nas, zmazani su zahodi, nema vode, skupo je i slično. Prvo, kampovi kakvi su nekad (možda) bili su davna prošlost. Danas su stvarno na razini hotela. Infrastruktura je takva da imate sve moguće uvjete.
Cijena? Top sezona u najskupljim kampovima za auto, šator, dvoje odraslih i klinca od 5 godina - max. 200 kn dnevno, u manje skupljima u predsezoni i posezoni nije rijetko da je ceh cca 100kn na dan. Nađite mi zadnju šupu od apartmana za te nofce ;-)
Računajte na početno ulaganje od cca par tisuća kuna (može i puno manje, recimo tisuću) za početni "borbeni komplet" (šator, vreće za spavanje, podloge, kuhalo, svjetlo i ostale sitnice) pa izračunajte da li se isplati.
Primjer: da li bi rado bili na parceli 5m od mora kraj prekrasne šljunčane plaže, koja je cijeli dan u hladu borove šume? Za one kojima treba plastično pojašnjenje: sedim u hladu za stolom, cuclam pivo, čitam omiljeno štivo (recimo ljetni dvobroj "Bug"-a) i gledam juniora kak se paca u plićaku ;-)
E, pa, sad mi recite koji hotel ili apartman to nudi?
I ko je onda tu lud? Hrpa stranaca kojima treba barem cijeli dan putovanja da stignu do istog kampa u kojem smo mi za 3 sata ili mi lijeni Hrvati koji se držimo stare "hiža je hiža"? :-D
Još vas nisam napalio na kamp? OK, pratite i dalje i pozdrav :-)
- 22:51 - Komentari (2) - Isprintaj - #

21.10.2006., subota

Izbor kampa, parcele, postavljanje - I dio

Sorry na iznenadnoj promjeni redosljeda opreme, ali ne mogu istrpit kritike koje mi dolaze da čim prije obradim ovu temu. Obećajem vreće za spavanje i posteljinu u sljedećim postovima (ak se opet ne predomislim) ;-)

Hm, recimo da imamo opremu (kakvu-takvu), auto (ili ruksak za hodanje, al su kampovi ipak auto-kampovi :-D ) i dobru volju. Kamo krenuti? Prvi izbor (jasno, ovisi o godišnjem dobu, afinitetima, godinama i sl) je da li je to kontinent, more, planine.. al recimo da to znate :-)

E, pa, internet u ruke i guglaj! Mi smo većinu mjesta tak pronašli i mogu reć da se nismo zaj.. zaribali do sad. Samo je razlika u afinitetima i očekivanjima. Nama su najvažniji kriteriji: family friendly kamp (znači da ima nekih sadržaja za djecu, makar nekakvo igralište), higijena sanitarnih čvorova (mada je većina naših kampova danas po tome skoro pa vrhunsko), ne pretjerana gužva (red u parcelama, ali to ovisi o posjetiteljima) i blizina mora (ako idemo na more - čim bliže, poželjno prvi ili drugi red do mora).

Zvuči nemoguće ali ima. Čitajte dalje, još ne reklamiram :-)

Znači odredite mjesto, odvezete se tamo (molim vas, krenite ujutro jer, vjerujte mi, ne želite obiteljsku večernju svađu po mraku u toku podizanja logora :-) mada neki tvrde da je to simpatični dio kamp-folklora), sparkajte se pored recepcije i na ulaz. OBAVEZNO se javite na recepciji i recite šta vas zanima i da bi malo pogledali (u većim kampovima će vas pustiti i autom unutra). Dobijete kartu kampa, cjenik i objašnjenje gdje je šta. Put pod noge i u lov na parcelu! Ako vidite škvadru s kartom u ruci (izgledaju ko da traže blago hehe) to je ljuta konkurencija koju treba preduhitrit jer će vam maznut najbolju ;-) Šala, to je najbitniji dio - izbor mjesta.

Ne radite početničku grešku i razmišljajte gdje je sunce tokom cijelog dana (a ne samo u tom času kad postavljate logor)! Nije mi se jednom dogodilo da me sunce ujutro probudilo i da sanjam da me indijanci peku na ražnju :-D Dakle, potražite cjelodnevni (ili barem veći dio dana) hlad, a naročito ako imate djecu koja spavaju prek dana. Ima lijeka za to (sjetite se aluminiziranog premaza iznutra), a zove se tenda i to bude još jedna tema. Hoću reć, postavljeni
šator, ak skužite da je malo na suncu, nemojte micat.

Tokom izbora parcele (ne mislim samo strogo na obilježene parcele u nekim kampovima nego mjesta gdje dođe šator) mislite na udaljenost do strujnog ormarića (ako mislite koristit struju), terase za stol i mjesta za pripremu hrane (roštilj, kuhalo i slično).

Okej, izabrali smo mjesto, izvadili stvari i krećemo na postavljanje šatora. Inače, moj savjet je isto, nakon kupovine šatora, složite ga doma za probu, da znate kak ide. I zapamtite kak je bio originalno zapakiran u svoju torbu!

Npr, Ferrino ima na stranicama na netu za većinu svojih šatora filmić o postavljanju, to nije loše pogledat.

Znači, složili smo šator (objesite na ulaz onaj privjesak s brojem od kampa, to je pristojno). Ostaje unutra u spavaonu stavit podlogu kakvu imate (čitaj dio o poodlogama za spavanje) i posložit stvari za koje mislite da ih treba držat u šatoru. Mi smo ovo ljeto većinu stvari držali u autu (po principu, svaka osoba ima stvari u svom ruksaku i točno zna gdje mu/joj je kaj od stvari - bitno kad se ide u kupaonu navečer ili ujutro jer se inače diže panika jer neko ne zna gdje je četkica za zube i ručnik :-) ).

Ako šator ima predprostor (ovisno o veličini istog), stavite ono kaj mislite, ali nemojte pretrpavat. Ne vredi zatrpat šator da se nemre prolazit.

Evo, toliko za sad. Drugi dio će bit o slaganju ostatku logora.

Ostajte veseli i zdravi i razmišljajte o sljedećoj sezoni (oprema se kupuje po zimi ;-) )!
- 12:05 - Komentari (5) - Isprintaj - #

19.10.2006., četvrtak

Podloge za spavanje

Eh, kad sam bio mali mislio sam da za spavanje trebam samo šator i vreću (za spavanje). Yeah, right! Probajte stavit tanki poplun na zemljani pod (još s malo kamenja) da vidite kak je udobno ;-)

Prvo (da ne zaboravim kasnije), pametno je ispod šatora stavit neku podlogu da se sam šator ne zamaže (a i ne podrapa, bome). To je ona (plava ili zelena) cerada koja se može koristit i kao prekrivalo za građevni materijal, tipa 4x4 metra (ili 3x4) a košta sitne nofce, ima toga po raznim bauhausima. Dobro dođe i kad padne kiša (ja imam dvije najveće i bome posluže svaki put).

Dakle, očito nam treba nekaj da nam nije tvrdo, a bome ni hladno (ne kampira se samo po žarkom suncu i toplim noćima).

Koliko ja znam, postoje 4 vrste "kamp kreveta":

1. krevet na napuhavanje (nekaj ko luftić al ima gore velur da nije guma ili plastika)
2. "karimat" (ona pjenasta rola za plažu, ali ima i boljih)
3. sklopivi krevet s alu ramom ("poljak")
4. samonapuhavajuće podloge

E sad, ja sam zdravo seljački (živjela TV) vidio reklamu na onim idiotskim programima za dokone kućanice za krevete na napuhavanje (zapravo lažem, toga ima po dućanima s opremom u izloženim šatorima) i zaključim da bi to bilo baš cool. Debelo je, pa valjda i mekano. Ne zauzima puno mjesta za transport (ok, treba pumpa ali 12 ili 220V na struju nije velika). Koristili smo te krevete 2 sezone, ali moram priznat da ipak treba potražit bolje rješenje - samonapuhavaljuće podloge (kak bi sosedi rekli: samonapihljiva blazina). Čitaj dalje dole. Mana je tog čuda da se uvijek malo ispuše pa se ujutro zbudiš sav strgan s feelingom vodenog kreveta. Možda sam ja samo naletel na šrot robu (znalo se to i podrapat kod ventila i slično), ali nikad sreće s tim madracima.

Za karimat ne bi puno duljio, za plažu je dobar ali se na njemu fakat nemoguće naspavat.

Poljak (zapravo poljski krevet) mi je ostal u sjećanju da je škripav (prije su bili oni s federima oko platna), a na modernima nemam nekog iskustva, ali je dosta glomazan za transport.

Samonapuhavajuće podloge (prsti mi otpadnu dok to napišem :-D ) su zakon. To je tehnologija stara par godina, a ujedinjuje sve najbolje odlike svih ostalih vrsta. Toplo, mekano, malo i lagano. Ne treba pumpa (lažu da se sama napuhava ili ide lagano ustima). Ima ih raznih veličina i debljina, ovisi o namjeni. Ali su (ko i svi novi izumi) još dost skupe. Red veličine pristojne kamp podloge cca 500 kn za jedan ležaj. Npr ja imam jednu trekking podlogu (strpaš u ruksak uz ostale sitnice za bicikliranje ili hodanje po bregima) debljine 2,5 cm i teške je svega oko pol kile (ta je oblik mumije da bude čim lakša). Po iskustvu, 5cm je čisto ok za udobno spavanje, ali postoje i 7,5 pa i 10 cm za "princeze na zrnu graška" :-D

Evo, odradili smo i krevet. Ostaje posteljina ili vreće za spavanje pa smo gotovi sa spavaćom sobom :-)
- 21:51 - Komentari (5) - Isprintaj - #

18.10.2006., srijeda

Šator

"Oni su mali, ali su veliki. Hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali!"

Sjećate se ove rečenice iz "Smogovaca"? :-) Mogu reći da me prati već više godina kad razmišljam o šatorima. Da sam onda znao šta sad znam, mislim da bi kampiranja bila ugodnija, a novčanik malo deblji. No, šalu na stranu, svako iskustvo se plaća (barem su mene tako učili).

Prva stvar od svega, ne štedite na šatoru! Dakako, ovo ne znači da ćete odmah pojuriti u neki od dućana s opremom i ubost najskuplji šator. Treba dobro razmisliti za koju svrhu trebate šator, i nabaviti takav. To ne znači da je jedan dobar za sve prilike, nego da pametno odaberete onakakav koji će zadovoljiti vaše potrebe za neko vrijeme.

Mi, na primjer, imamo 4 šatora za različite prilike (nekad nosimo sa sobom i više od 2 :-) ). Jer ne fiksiramo kamp u koji idemo i mijenjamo ih tokom godišnjeg odmora, a nikad ne znate na kakvu će te parcelu naletjeti. Da, dobro ste zaključili, radi toga trebate čim veći auto :-)

Daklem, da se vratimo na izbor. Općenito se šatori dijele po sezonama (ljetni, višesezonski - čitaj od proljeća do jeseni i četverosezonski za sve uvjete), po veličini (tipično u imenu imaju broj osoba za koje je namijenjen) i materijalu od kojeg je izrađen vanjski i unutarnji dio i (ovo je posebno važno) materijalu palica. Ponekad se isti model može dobiti s fiberglas ili alu palicama (pa je i cijena drugačija, alu su skuplje).

Primjer: dvoje odraslih i jedno dijete od cca 5 godina.
Namjeravate provesti ljetni godišnji odmor u kampu u trajanju nekih 7-10 dana. U svakom slučaju ne zaboravite da i preko ljeta može biti vjetra i kiše. Preporučio bi u takvoj kombinaciji, za početak, srednji iglu za 3-4 osobe s predprostorom. Ono šta se u Hrvatskoj može nabaviti za pristojnu cijenu i ok kvalitete je, prvo od svega, Ferrino (www.ferrino.it). Imaju milion modela, ali meni je tu favourite "Skyline 3", visine 135 cm za tri osobe. Mali paket, lagan (4 kg), lako se postavlja (jedan čovjek može sam, ali u dvoje je lakše). Mislim da ga više kod nas nema u prodaji, ali ima sličnih. Mi ga imamo i cijelo ljeto smo proveli u njemu (mada je u prtljažniku stajao i Savoy 5 od 28 kg :-) ) jer nam je bio najzgodniji.

Još jedna napomena: ako želite ostati suhi, klonite se šatora za 100, 200 ili 300 kn iz trgovačkih centara (osim ako vam je to stvarno priručni šator za ribolov) jer se stvarno ne isplati dati i takve novce za to šta se s tim može. Nemojte ni zamišljati kako je u takvom šatoru kad u njega zapiči sunce! (Ovo bolji su iznutra premazani aluminijskim premazom protiv refleksije).

Toliko o šatorima ovom prilikom. Možda drugi put nešto više, ako se pojavi interes :-)

Ostajte zdravi, veseli i suhi :-)
- 17:22 - Komentari (2) - Isprintaj - #

17.10.2006., utorak

Šta nam sve treba - šatorom u kamp

Za ležerno ljetno kampiranje u šatoru s obitelji, potrebno nam je sljedeće:

1. Šator
2. Podloge za spavanje
3. Posteljina ili vreće za spavanje
4. Stol i stolice
5. Oprema za kuhanje, čuvanje i pripremu hrane
6. Svjetlo, struja, kablovi
7. Ostalo (razni alat, konopi za veš, pumpe i ostalo)

U sljedećim nastavcima detaljnije o svakoj stavci.
- 22:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #

07.10.2006., subota

Prvi post

Dobrodošli na kamper blog. Ideja je da se na jednom mjestu podijele iskustva u kampiranju i boravku u prirodi, općenito.
- 08:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

FREE hit counter and Internet traffic statistics from freestats.com