Kamper

  listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga - o čemu se tu radi?
Kampiranje u šatoru, nabava opreme i sve u vezi s tim.
Pošaljite mail kamperu!

Izbor tekstova
Camping for Dummies
Vikend kampiranje
Šator
Izbor kampa i parcele, postavljanje - 1. dio
Postavljanje logora - 2. dio

Linkovi
Top lista kampova
Adriatic Primošten
Park Kamp Umag ****
Zdovica Valun
Straško Novalja
Nadiža, Podbela SLO
Glavotok, Krk

Dućani
Iglu šport
Iglu Šport Slovenija
Promontana Slovenija
Bergfuchs Austrija

Forum
forum.hr Kampiranje
zidic.net Kampiranje

Free Hit Counters
Free Hit Counters

Oprema - kampiranje
Jedna od najvažnijih stvari kad se nečim bavite je pravilan odabir opreme. Ovdje potražite vodič za odabir, kao i preporuke šta i gdje nabaviti.

Zagreb danas
Zagreb sutra

21.10.2006., subota

Izbor kampa, parcele, postavljanje - I dio

Sorry na iznenadnoj promjeni redosljeda opreme, ali ne mogu istrpit kritike koje mi dolaze da čim prije obradim ovu temu. Obećajem vreće za spavanje i posteljinu u sljedećim postovima (ak se opet ne predomislim) ;-)

Hm, recimo da imamo opremu (kakvu-takvu), auto (ili ruksak za hodanje, al su kampovi ipak auto-kampovi :-D ) i dobru volju. Kamo krenuti? Prvi izbor (jasno, ovisi o godišnjem dobu, afinitetima, godinama i sl) je da li je to kontinent, more, planine.. al recimo da to znate :-)

E, pa, internet u ruke i guglaj! Mi smo većinu mjesta tak pronašli i mogu reć da se nismo zaj.. zaribali do sad. Samo je razlika u afinitetima i očekivanjima. Nama su najvažniji kriteriji: family friendly kamp (znači da ima nekih sadržaja za djecu, makar nekakvo igralište), higijena sanitarnih čvorova (mada je većina naših kampova danas po tome skoro pa vrhunsko), ne pretjerana gužva (red u parcelama, ali to ovisi o posjetiteljima) i blizina mora (ako idemo na more - čim bliže, poželjno prvi ili drugi red do mora).

Zvuči nemoguće ali ima. Čitajte dalje, još ne reklamiram :-)

Znači odredite mjesto, odvezete se tamo (molim vas, krenite ujutro jer, vjerujte mi, ne želite obiteljsku večernju svađu po mraku u toku podizanja logora :-) mada neki tvrde da je to simpatični dio kamp-folklora), sparkajte se pored recepcije i na ulaz. OBAVEZNO se javite na recepciji i recite šta vas zanima i da bi malo pogledali (u većim kampovima će vas pustiti i autom unutra). Dobijete kartu kampa, cjenik i objašnjenje gdje je šta. Put pod noge i u lov na parcelu! Ako vidite škvadru s kartom u ruci (izgledaju ko da traže blago hehe) to je ljuta konkurencija koju treba preduhitrit jer će vam maznut najbolju ;-) Šala, to je najbitniji dio - izbor mjesta.

Ne radite početničku grešku i razmišljajte gdje je sunce tokom cijelog dana (a ne samo u tom času kad postavljate logor)! Nije mi se jednom dogodilo da me sunce ujutro probudilo i da sanjam da me indijanci peku na ražnju :-D Dakle, potražite cjelodnevni (ili barem veći dio dana) hlad, a naročito ako imate djecu koja spavaju prek dana. Ima lijeka za to (sjetite se aluminiziranog premaza iznutra), a zove se tenda i to bude još jedna tema. Hoću reć, postavljeni
šator, ak skužite da je malo na suncu, nemojte micat.

Tokom izbora parcele (ne mislim samo strogo na obilježene parcele u nekim kampovima nego mjesta gdje dođe šator) mislite na udaljenost do strujnog ormarića (ako mislite koristit struju), terase za stol i mjesta za pripremu hrane (roštilj, kuhalo i slično).

Okej, izabrali smo mjesto, izvadili stvari i krećemo na postavljanje šatora. Inače, moj savjet je isto, nakon kupovine šatora, složite ga doma za probu, da znate kak ide. I zapamtite kak je bio originalno zapakiran u svoju torbu!

Npr, Ferrino ima na stranicama na netu za većinu svojih šatora filmić o postavljanju, to nije loše pogledat.

Znači, složili smo šator (objesite na ulaz onaj privjesak s brojem od kampa, to je pristojno). Ostaje unutra u spavaonu stavit podlogu kakvu imate (čitaj dio o poodlogama za spavanje) i posložit stvari za koje mislite da ih treba držat u šatoru. Mi smo ovo ljeto većinu stvari držali u autu (po principu, svaka osoba ima stvari u svom ruksaku i točno zna gdje mu/joj je kaj od stvari - bitno kad se ide u kupaonu navečer ili ujutro jer se inače diže panika jer neko ne zna gdje je četkica za zube i ručnik :-) ).

Ako šator ima predprostor (ovisno o veličini istog), stavite ono kaj mislite, ali nemojte pretrpavat. Ne vredi zatrpat šator da se nemre prolazit.

Evo, toliko za sad. Drugi dio će bit o slaganju ostatku logora.

Ostajte veseli i zdravi i razmišljajte o sljedećoj sezoni (oprema se kupuje po zimi ;-) )!
- 12:05 - Komentari (5) - Isprintaj - #

FREE hit counter and Internet traffic statistics from freestats.com